
 

 

Federal Ministry of Labour and Social Affairs 

Product Safety Act / 9th Ordinance on Product Safety (Machinery Ordinance) 

Here: Interpretation paper on substantial modification to machinery 

– Notice from the Federal Ministry of Labour and Social Affairs of 9 April 2015 – IIIb5-39607-3 – 

 

This interpretation paper is a revised version, taking into account the new Product Safety Act1 

(ProdSG) and the latest findings in risk assessment, of the Interpretation paper of the Federal 

Ministry of Labour and Social Affairs and the Länder on the subject of “substantial modification 

to machinery”, published by the Federal Ministry of Labour and Social Affairs on 7 September 

2000 - IIIc3-39607-3 - Bundesarbeitsblatt 11/2000 p. 35. 

This new paper has been worked out by a working group under the leadership of the Federal 

Ministry of Labour and Social Affairs (BMAS) with participation of the Federal Institute for 

Occupational Safety and Health (BAuA), the Ministry of Environment, Climate and Energy of the 

Land of Baden-Württemberg as representative of the Länder for the EC Machinery Directive 

2006/42/EC2 (MD) in coordination with the market surveillance authorities of the Länder, the 

German Statutory Accident Insurance (DGUV), individual accident insurance institutions, the 

German Engineering Federation (VDMA) and the VGB PowerTech e. V. as a professional 

association for electricity and heat generation. It replaces the old interpretation paper referred to 

above. 

The ProdSG regulates the making available on the market of products. These products include 

machinery. What requirements must be met by machinery if it is made available on the market 

results from the ProdSG in conjunction with the Ninth Ordinance to the ProdSG (Machinery 

Ordinance - 9th ProdSV). The 9th ProdSV and ProdSG transpose the relevant European 

legislation for machinery, the MD, into national law. 

In accordance with § 2 No. 4 of the ProdSG "making available on the market" shall mean “any 

supply of a product for distribution, consumption or use on the Community market in the course 

of a commercial activity, whether in return for payment or free of charge. This definition was 

adopted verbatim for the ProdSG from the Regulation (EC) No 765/20083. The "making available 

on the market" takes the place of the previous term "placing on the market" in the Equipment 

and Product Safety Act (GPSG), which the ProdSG replaces. There "placing on the market" was 

                                                           
1 Act on the making available on the market of products (Product Safety Act - ProdSG) of 8 November 2011. 
2 Directive 2006/42/EC of the European Parliament and of the Council of 17 May 2006 on machinery and 
amending Directive 95/16/EC (recast) 
3 Regulation (EC) No 765/2008 of the European Parliament and of the Council of 9 July 2008 setting out the 
requirements for accreditation and market surveillance relating to the marketing of products and repealing 
Regulation (EEC) No 339/93 



 

 

defined as "any disposal of a product to another party, regardless of whether the product is new, 

used, reworked or has been substantially modified [...]." 

The ProdSG now includes - in accordance with Regulation (EC) No 765/2008 - the term "making 

available on the market" and the term "placing on the market". In the new ProdSG the definition 

of "placing on the market" is now to be understood in accordance with the EC Regulation 

No 765/2008 only as the first making available on the market of a product (§ 2 No. 15). 

By adopting the definitions of "making available on the market" and "placing on the market" from 

the Regulation (EC) No 765/2008, the term "substantially modified product" was omitted. 

However, the underlying facts have not changed: As in the previous GPSG, also in the new 

ProdSG a used product that has been modified substantially compared to its original condition 

is to be regarded as a new product. This arises from the applicable European interpretation in 

No. 2.1 of the "Blue Guide"4. 

"A product, which has been subject to important changes or overhaul aiming to modify 

its original performance, purpose or type after it has been put into service, having a 

significant impact on its compliance with Union harmonisation legislation, may be 

considered as a new product. This has to be assessed on a case-by-case basis and, 

in particular, in view of the objective of the legislation and the type of products covered 

by the legislation in question." 

Regarding machinery the Guide of the European Commission to the MD5 should also be 

consulted. This includes the following explanation under § 72: 

"The Machinery Directive also applies to machinery based on used machinery that has 

been transformed or rebuilt so substantially that it can be considered as new machinery. 

The question arises as to when a transformation of machinery is considered as 

construction of new machinery subject to the Machinery Directive. It is not possible to 

give precise criteria for answering this question in each particular case." 

This interpretation paper provides assistance in answering this question and with a flowchart 

shows the procedure for deciding whether a particular case is a substantial modification. 

  

                                                           
4 The "Blue Guide" on the implementation of the EU product rules - 2014 - 
http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/4942/attachments/1/translations/de/renditions/native 
5 Guide to the application of the Machinery Directive 2006/42/EC - 2nd Edition June 2010; 
http://www.bmas.de/SharedDocs/Downloads/DE/PDF-Meldungen/leitfaden-maschinenrichtlinie.html 



 

 

Annex 

Interpretation of "substantial modification" in terms of machinery  

Of 9 April 2015 

Every modification to machinery, whether used or new, which can undermine protection of legal 

interests of the ProdSG, e. g. by an increase in power, a change in function, a change to the 

intended use (such as by changing the auxiliary or operating materials and consumables, 

conversion or changes of safety technology) must be determined regarding its safety-related 

impact.6 This means that in each individual case it must be determined whether new hazards7 

have resulted from the modification of the (used) machinery or whether an existing risk8 has 

increased. Here we can distinguish three types of cases: 

1. There is no new hazard or no increase of an existing risk, so that the machinery can still 

be considered safe. 

2. Although there is a new hazard or an increase in an existing risk, the existing protective 

measures of the machinery before the modification are still sufficient so that the machinery 

can still be considered safe. 

3. There is a new hazard or an increase in an existing risk and the existing protective 

measures are not sufficient or suitable. 

Additional protective measures are not needed for modified machinery in the case type 1 and 2. 

Modified machinery of case type 3, however, must be examined further systematically through 

a risk assessment concerning the question of whether a substantial modification has been made. 

It must be determined whether it is possible to bring the modified machinery back to a safe state 

with simple safeguards. A review must be undertaken to determine whether the simple 

safeguard eliminates or at least sufficiently minimizes the risk. If this is the case, the modification 

may usually be considered as non-substantial. 

An example of a simple safeguard in the aforementioned sense is a fixed guard. Interlocking 

movable guards and protective devices are also considered simple safeguards as are protective 

devices provided they do not interfere significantly in the current safety-related control of the 

machinery. This means that only signals for whose processing the existing safety control system 

was designed are linked through these interlocking movable guards or protective devices, or 

that regardless of the existing safety control system only the safe stopping of the hazardous 

machine function is affected. 

                                                           
6 This may be done, for example, in accordance with the procedures of EN ISO 12100 “Safety of machinery – 
General principles for design. – Risk assessment and risk reduction”. 
7 MD Annex I Section 1.1.1. a) “hazard” means a potential source of injury or damage to health 
8 MD Annex I Section 1.1.1. e) “risk” means a combination of the probability and the degree of an injury or 
damage to health that can arise in a hazardous situation 



 

 

The replacement of a machinery's components with identical components or components with 

identical function and identical level of safety or the installation of safety devices, which lead to 

an increase of the level of safety of the machine and do not enable any additional features or 

functions are not considered substantial modifications. 

Note: 

Regardless of this, the obligation to establish additional protective measures may result from 

other legislation for the employer, who makes the machinery available to his employees as a 

work equipment. 

In principle, for all modifications to machinery - not only after substantial modifications - a risk 

assessment must be carried out in accordance with § 3 of the Ordinance on Industrial Safety 

and Health9 (BetrSichV). This is one of the occupational safety and health requirements of the 

user of a machinery or system as a work equipment. On the basis of the risk assessment, 

measures, especially technical measures, may be necessary to provide employees with safe 

work equipment. 

It is necessary to examine whether an adjustment of the information about the safe operation of 

the machinery is required, such as working instructions (cf. § 12 BetrSichV). 

 

Conclusion: 

Modifications to machinery/assemblies of machinery10 can have the following effects: 

1. The machinery is safe even after the modification without additional protective measures. 

 There is no substantial modification. 

2. The machinery is no longer safe after the modification without additional protective 

measures. The new hazard or the increased risk can be eliminated by simple safeguards, 

or at least sufficiently minimized. 

 There is no substantial modification. 

3. The machinery is no longer safe after the modification without additional protective 

measures and sufficient risk reduction cannot be achieved by simple safeguards. 

 There is a substantial modification. 

 

                                                           
9 Ordinance on Industrial Safety and Health - Verordnung über Sicherheit und Gesundheitsschutz bei der 
Verwendung von Arbeitsmitteln (Betriebssicherheitsverordnung – BetrSichV) 
10 Interpretation paper on „assemblies of machinery“ – Notice from BMAS of 5.5.2011, IIIb5-39607-3 – 
GMBl. 2011, p. 233 (German only) 



 

 

In order to determine whether there is a significant change, the following diagram (Fig. 1) may 

help. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fig. 1: Decision steps - substantial modification to machinery 
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Substantially modified machinery 

Substantially modified machinery is treated as new machinery. The provisions of the ProdSG 

and the 9th ProdSV are applicable in their entirety. This means that the person who is responsible 

for the substantial modification, is to be considered the manufacturer and has therefore to fulfil 

the manufacturer's obligations pursuant ProdSG and the 9th ProdSV. In accordance with this, 

the manufacturer must ensure that the substantial modified machinery meets the essential 

health and safety requirements in Annex I of the MD. The manufacturer carries out the 

appropriate conformity assessment procedures for the substantially modified machinery and in 

particular compiles the prescribed technical file, with which the implementation of the conformity 

assessment procedure can be demonstrated. Furthermore, the manufacturer provides the 

instructions and if necessary provides the substantially modified machinery with warnings of 

residual risks that cannot be further minimized with technical protective measures because of 

the state of the art. Finally, the manufacturer, draws up the EC declaration of conformity, 

attaches this and affixes the CE marking to the substantially modified machinery. 

Assemblies of machinery 

For modification to an assembly of machinery, the above principles apply. 

If a modification affects only a part of an assembly of machinery (for example, a complex 

production line or integrated manufacturing system) it must be determined to what extent this 

will affect the assembly (system as a whole). If this modification itself is considered substantial 

and its impact on the assembly is as well, this is a case of substantial modification in an assembly 

of machinery. 

 


